På HydroBalance sitt brukerseminar denne uka tok vi en prat med franske, tyske og nederlandske deltakere om hvordan de ser på bruk av norsk vannkraft som balansekraft i Europa.
HydroBalance sitt årlige brukerseminar har gått over to dager, og alle arbeidspakkene har presentert foreløpige resultater fra de to første årene til brukerpartnere fra kraftbransjen og forvaltning.
– Det betyr at HydroBalance-prosjektet er i full fart, og alle jobber godt, sier HydroBalance-forsker Julie Charmasson, som stod i spissen for arrangementet.
Hun understreker at det var svært nyttig å møte alle som deltar i prosjektet, også de nye som ikke har vært med fra starten.
Dag to arrangerte HydroBalance en workshop med diskusjoner rundt arbeidet for å lage et veikart for norsk balansekraft framover mot 2050.
Deltakerne startet med å snakke om hvor vi står i dag med tanke på balansering og lagring, før de gikk løs på diskusjonen om hvordan vi kan få til storskala balansekraft i 2050, og hvilke råd de kan gi til forvaltning, kraftbransjen og beslutningstakere.
– Diskusjonen var veldig interessant, og vi planlegger å fortsette den i en ny workshop, forteller Charmasson.
Marit von Hout – ECN (Energy research Centre of the Netherlands) - Nederland
– Jeg har en positiv innstilling til å bruke norsk vannkraft som balansekraft. Det er bra for en integrert fornybar framtid for hele Europa, der Norge kan bidra med en tjeneste, men også få inntekter. Jeg mener det er en vinn-vinn-situasjon, sier von Hout.
Hun forteller også at hun har hatt utbytte av å delta på brukerseminaret i Trondheim.
– Jeg har ikke vært involvert i prosjektet så lenge, så det har vært veldig informativt. Det at det er så mange ulike perspektiver er styrken til prosjektet. En trenger flere perspektiver for å håndtere spørsmålet om balansekraft.
Bendikt Sander – E.ON Kraftwerke GmbH - Tyskland
– Grunnideen er god, men samtidig møter den utfordringer, spesielt i lokale markeder, sier Sander.
Han mener situasjonen har endret seg de siste årene.
– Det var mer interesse for å bruke norsk vannkraft som balansekraft da prosjektet startet. Man innser nå at den eksisterende balansekraftkapasiteten i Tyskland ikke er fullt utnyttet. Men det er fortsatt fornuftig å utrede mulighetene, for markedet kan endre seg raskt.
Arnaud Grandjean – EDF R&D – Frankrike
– Det er første gangen jeg er i Trondheim, og vi har ikke vært så involvert i forskningen i HydroBalanance tidligere, bare på finansieringssiden. Det er interessant å følge med på hva som skjer innen balansekraft i Norge, og hvilke muligheter som finnes, sier Grandjean, og også han understreker at markedet endrer seg raskt.
Frank Reinicke, EnBW AG – Tyskland