CEDREN kom godt ut av midtveisevalueringen av FME-ene. –En nøkkel ligger i tverrfagligheten der samfunn, politikk, teknologi og miljø spiller sammen, sa Hege Brende på Energiforskningskonferansen 2013.
Alle de åtte forskningssentrene for miljøvennlig energi (FME) som ble etablert i 2009, har i vinter blitt evaluert av internasjonale eksperter. Midtveisevalueringen vil avgjøre om FME-et får støtte i ytterligere tre år.
Hovedresultatene i evalueringen av FME-ene ble presentert på Energiforskningskonferansen i Oslo 23. mai der CEDREN var et av to sentre som presenterte sin måte å jobbe på. Les mer om midtveisevalueringen og last ned rapporten på ENERGIXs hjemmesider.
Vann, vind og nett
–Miljødesign som er stikkordet for CEDREN, er kjempeviktig. Det er her du finner de faktiske, konkrete løsningene som klarer å møte både de miljømessige, samfunnsmessige og teknologiske utfordringene i utbygging av fornybar energi, sier Hege Brende i senterledelsen i CEDREN.
Senteret har 16 partnere fra industri og forvaltning og seks forskningspartnere, og omsetter for 250 millioner over åtte år.
–Vi tar tverrfaglighet på dypeste alvor i CEDREN. Vi jobber aktivt for å få de ulike sektorene, fagmiljøene og aktørene fra vann, vind og nett til å sette seg sammen, sier Brende.
Finner løsninger av motsetninger
I det store spennet mellom samfunn, teknologi og miljø har CEDRENs aktører ofte kryssende interesser.
–Men jeg vil påstå at i CEDREN har vi blikket rettet mot å finne løsninger. For eksempel å gjøre det mulig å øke kraftproduksjonen i et vassdrag og samtidig ivareta miljøet og fisken og turistnæringen. Det er miljødesign i praksis, sier hun.
I organiseringen har senteret lagt stor vekt på brukerinvolvering. CEDREN har en egen innovasjonsgruppe og en kommunikasjonsstab, i tillegg til at forskerne er mye ute i felten.
–CEDREN er mer enn en plattform for forskning. Den er en organisasjon som har mye innhold og krevende øvelser på mange sider av bordet. Vi har insistert på at vi skal bli gode på kommunikasjon, innovasjon og brukermedvirkning og har satt av ressurser til det, sier Brende.
Ny fase i senteret
CEDREN har identifisert noen viktige faktorer for om senteret lykkes eller ikke. Noe av det første som ble gjort var å lage en strategisk plattform med konkrete måltall på de tre hovedområdene faglig/vitenskapelig, innovasjon og formidling/kommunikasjon.
Mens de første årene i CEDREN var en entreprenørskapsfase er fokus nå på innovasjon i prosjektene og implementering av resultatene hos brukerne.
–Case studier ute i felten er et av de fremste virkemidlene for å få frem aktivitet og engasjement hos brukerne. Da ser bedriftene mer direkte fordel av forskningen siden vi holder på i "deres lekeplass", sier Brende.
–CEDREN er et viktig verktøy
Statkraft er med i fire FME-er (Nowitech, Norcowe, CenBio og CEDREN) og er på vei inn i et femte (CICEP). I stedet for å ha en egen stor forskningsavdeling bruker Statkraft resultatene fra forskningssentrene.
Hvert av FME-ene er koblet til det tilsvarende forskningsprogrammet i Statkraft innenfor vann, vind og bioenergi. CEDREN ligger under vannkraftprogrammet i Statkraft.
–CEDREN er et veldig viktig verktøy for å få løftet en del kritiske vurderinger av miljøeffekter. Effekter som kan være ganske avgjørende for økonomi og utbyggingspotensial. Slik får vi satt våre egne vurderinger i en sammenheng som er akseptert på en større forskningsmessig- og næringsmessig arena, sier Jørgen Krokstad som har ledet vindkraftprogrammet i Statkraft og nå er fagansvarlig og professor II ved NTNU.
Forskningsrådet er også fornøyd med jobben CEDREN gjør.
–Jeg opplever CEDREN som et av sentrene som er mest tydelige og gjort mye på kommunikasjon og det å være synlig, sier Tone Ibenholt som er koordinator for FME-ene i Forskningsrådet.