Her kommer et bilderikt reisebrev fra CEDREN-forskere som er medarrangører på en workshop om bærekraftige vannkraftmagasiner i Addis Abeba. I går besøkte de et flerbruksanlegg med et noe annerledes dyreliv enn vi er vant til i Norge:
Tekst og bilder: Ånund Killingtveit
En workshop med tittelen "Sustainable Hydropower Reservoirs - Challenges and opportunities" går av stabelen i Addis Ababa i dagene 17-19 November. Den arrangeres i samarbeid mellom NTNU, AAiT, CEDREN, ICH og NORAD, og gjennomføres ved at forskere og brukere fra mange institusjoner i Etiopia møtes med forskere fra Norge for faglige presentasjoner og diskusjoner. Fra norsk side deltar Kiflom Belete (NTNU), Tor Haakon Bakken og Ånund Killingtveit (CEDREN/NTNU) og Carole Rosenlund (ICH). Vår hovedkontakt mot Addis Ababa Institute of Technology (AAiT) var Dekanus Bikela. ICH og AAiT har hatt teknisk ansvar for organisering av workshopen, mens NTNU/CEDREN i samarbeide med AAiT har utformet det faglige programmet. Til sammen var det ca 20 deltakere fra etiopisk side, hovedsaklig fra AAiT og et par andre universitetet, og også noen fra ministerier og kraftselskaper. Følgerende hovedtema blir tatt opp under seminaret:
Under hvert tema gjennomføres først en presentasjon fra Norsk og Etiopisk side, der temaet belyses, deretter blir det diskusjon for å finne felles interesser og tenke gjennom mulige prosjekter og tema for samarbeide framover.
Carole, Ånund og Nigatu Netsanet, en potensiell PhD kandidat innen Dam Safety. Tirsdag 18 var satt av til befaring til det eldste og ett av de viktigste magasiner i Etiopia, Koka-magasinet som ligger sør for Addis Ababa. På befaringen deltok alle de norske deltakerne og en stor del av de etiopiske.
Koka-dammen.
Bildene som er tatt viser kraftstasjonen og dammen, som begge var bygget fra 1957-1960. Flere interessante momenter ble notert under befaringen:
Reisebrevet fortsetter under bildene.
Store mengder vannhyasinter ved dammen.
Wildlife ved utløpet av kraftverket. Trolig en "Monitor-Lizard", vi brydde oss ikke om å gå helt innpå for å få en sikker identifikasjon!
Det er interessant at det like i nærheten bygges opp et stort nytt vindkraftanlegg, Adama I og II med en samlet kapasitet på litt over 200 MW fra 136 turbiner. Her kan en se for seg interessante samordningsgevinster med vind+vann, også med et varmekraftverk som fyres med avfall fra sukkerproduksjon (som får irrigasjonsvann fra Koka reservoiret).
Vindturbiner som tilhører vindfarm Adema-II (under bygging). Under seminaret deltok også en representant fra den norske ambassaden i Addis Abeba, og det ble tid til en felles middag om kvelden med nyttige diskusjoner om norsk policy i Ethiopia framover
Ambassaden uttrykte stor interesse og velvilje til vårt initiativ, og vi lovet å sende over resultatet fra avsluttende diskusjon. Det er absolutt en mulighet å få til framtidige prosjekter, kanskje særlig innenfor damsikkerhet og sedimentasjon i magasiner.
Ikke en kvist, men ei krokodille som vi skremte opp ved inntaket.